top of page

Forventninger til fødselen


Å føde eller forløses?

 

Da jeg kom til fødeavdelingen på Aker sykehus som jordmorstudent tidlig på 90 tallet, ble jeg møtt av et stort skilt utenfor hvor det sto ”forløsningen”. Ja vel tenkte jeg, det er jo her kvinnene blir forløst, men jeg undret meg mange ganger over hvilke forventninger dette ”velkommen” skiltet ga til kvinnene. Jeg så for meg kvinner forvrengt i rismerte si ”forløs meg”.

Hvilke forventninger kvinner har til svangerskap og fødsel avhenger jo av flere ting, bl.a. hvordan det oppfattes, det vi som fagfolk signaliserer. Kvinner kan komme til meg i svangerskapet å si ”jeg er så heldig, jeg har ingen plager”. Mange har forventninger om at det er tungt og plagsomt å gå gravid. Min erfaring er at det er unntaket mer enn regelen, men at mange ting påvirker som man ofte ikke er klar over.

Det er en fantastisk opplevelse å gå med et barn i magen, og det er et stort privilegium å få føde det, jeg ville aldri vært det foruten, jeg har to flotte døtre.

Fødselen kan sammenlignes med ”den store styrkeprøven” eller ” ekstremsport”, og det er jo noe det er lurt å gjøre sine forberedelser til. Kunnskap og en positiv innstilling er vesentlig. Hvordan vi som fagpersoner inngir trygghet i vår informasjon, er vesentlig for resultatet og kvinnens innstilling, og det betyr selvfølgelig mye hvordan du blir møtt på fødeavdelingen.

Jeg vil anbefale deg som skal føde at du skaffer deg informasjon om hvilke fødetilbud som finnes der du bor. Ta kontakt med dem og be om et besøk. Rent praktisk kan det være lurt å ha tatt reiseruten og sett på bl.a. parkeringsmuligheter.

Forbered deg til fødselen, les og snakk med jordmor. Tilegn deg kunnskap om fødselens start, de forskjellige fasene og hva som skjer med kroppen din og barnet under fødselen.

Egenpleie og tro på kroppens krefter, vil hjelpe deg til å få et fint svangerskap og en god fødselsopplevelse.


Siste innlegg
Arkiv
Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page