top of page

Nygravid - Positiv test

Vi har i dag gode graviditetstester som tidlig kan gi svar på om du er gravid. Ca. en uke etter befruktning kan urinprøver avsløre økning i de hormoner som produseres ved graviditet.

Dette fører også til at flere registrerer at de aborterer. Ca. 15% av alle svangerskap spontan aborteres.  Det positive i gode tester er at man tidlig kan planlegge hva man ønsker for svangerskapet, og tanker om det å bli foreldre, og de som kommer i den situasjonen at de ønsker å avbryte svangerskapet har flere valgmuligheter.  

Når du er spent, og venter på en bekreftelse på at alt er bra, må du alikevel innstille deg på at du ikke kan styre prosessen på noen måte. Allverdens ultralyder eller blodprøver kan ikke gi deg svar på at alt er bra, du må stole på kroppen din og la den få tid til å være gravid. Ingen teknologi kan hindre eller forutse naturens gang tidlig i svangerskapet.  Les mer om tidlig ultralyd.

​

Spontanaborter:
 
Det er normalt å ha spontanaborter frem til uke 12 i svangerskapet. Kvinner med  gjentagende spontanaborter sent dvs. rundt uke 10 – 12 , vil det være naturlig at henvises til spesialist for vurdering. 
Før disse gode testene kom ble sjelden en abort registrert så tidlig. Vi så på det som en forsinket menstruasjon,  eller at man hoppet over en måned.  Min anbefaling er at du er tålmodig, det er svært lite du kan gjøre fra eller til, kroppen din vil i de aller fleste tilfeller ta hånd om å utstøte det som ikke er liv laga. 

​

Det du kan gjøre for å legge best mulig til rette:
 
Når du planlegger å bli gravid er det naturlig at du lever så sunt som mulig. Hva som oppleves sundt er forskjellig og i dagens samfunn vil det være mange meninger. Du bør sette deg inn i hva et sunt kosthold er, og om du fra før har et sunt og variert kosthold så kan du bare fortsette med det. Det er svært lite som det er farlig for gravide å spise. Helsetilsynet har laget en anbefaling men den er svært omfattende og preget av redsel for å gi feil anbefalinger. En generell regel for oss alle, om vi er gravide eller ikke, er at vi spiser mat som er kontrollert, vasket og hygienisk pakket. Det kan være en fordel at fisk og kjøtt er kokt eller stekt, men det er ingen regel. Det er for eksempel trygt å spise sushi fra seriøse forhandlere. Mye handler om å bruke skjønn og sunn fornuft, og dette er bare starten på å ta noen valg som gravid og som fremtidig mamma. 


Du skal være forsiktig med inntak av mye sukker (godterier og brus). En halvliter brus hver dag er for mye for en gravid.

Helsemyndighetene har god  kontroll med all norsk mat. Det skal derfor være trygt å spise all mat du får kjøpt i butikken i Norge. Vi har hatt utbrudd av bakerier i mat og det vil nok også oppstå i fremtiden. Men vi vet ikke om det da blir i mårpølse eller i rucculasalat , og det er derfor umulig å helt gardere seg mot dette. Slike utbrudd er farlig både for gravide, barn og andre. 
Jeg har fått mange spørsmål om hva som er bra for gravide og mange lener seg på at vi vet best. Jeg ble en gang ringt til å spurt om det var trygt å spise blåskjell i Frankriket? Kokte og kontrollerte? Dere må sjekke selv, men for helsepersonell er det alltid tryggest å si nei, og da kan det bli mye unødig nei. 

​

Utenlandsreiser:
 
Den er forbundet med liten risiko å reise selv om du er gravid. Det kommer selvfølgelig an på hva du har tenkt. Lange flyturer er for alle forbundet med blodproppfare, samtidig som det blir stillesittende og trangt. Å komme til et helt annet miljø med lukter og smaker er for mange gravide ubehagelig, så da er det jo greit å la det være. Turer i Europa er for de fleste behagelige og viktige avkoblinger også for gravide. Har du lyst og er frisk så skal ingen hindre deg i å reise til utlandet i graviditeten. Men hold deg hjemme etter uke 34. , flyselskapene vil helst ikke ha deg med da heller. De er redde for akutte situasjoner og nødlandinger. I Norge vil du kunne fly senere i graviditeten, mange reiser jo til slektninger i jula.  Men, det kommer alltid an på hva du har lyst til og hva du føler er bra for deg!

Med en rask teknologisk utvikling og en sterk medisinsk tenkning oppstår det en del utfordringer. Teknologiens inntog i svangerskapsomsorgen har ført til at mange tror blindt på at økt kontroll med gjentatt ultralyd, blodprøver m.m. er tryggest. 
Det vil være individuelt hva hver enkelt gravid trenger for å være trygg, men studier viser at vi er på vei i feil retning når vi tror at all denne kontrollen er trygt.  Det viser seg at vi dessverre klarer å lage mye problemer og komplikasjoner ved at teknologi ikke brukes riktig, og av ukyndige.  Det finnes også en del svært kommersielle aktører som liker å gi inntrykk av at de er viktige for at dere skal få et friskt barn.  
Det er laget fornuftige nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorgen i Norge. Vi må huske at vi har en av verdens friskeste befolkninger og at vi er rangert til å være det tryggeste landet i verden å føde i. Allikevel  strever vi med å holde svangerskap og fødsler normale, fordi vi stadig finner ting som vi tror kan være farlig.  Dette fører til overbehandling som viser seg å være enda mer skadelig.  Vi vet lite om unødig bruk av ultralyd kan være skadelig for barnet.  Det vi vet er at det fører til overbehandling, og derav økt fare for komplikasjoner både for mor og barn.  
Vi vet også at det brukes unødig mye antibiotika til gravide og fødende, og at det er svært forskjellige prosedyrer ved sykehusene og hos allmennlegene. Les mer om svangerskapskontrollene

bottom of page